Fijn wonen voor iedereen
Mariska Arron is al ruim 25 jaar een vertrouwd gezicht bij Mozaïek Wonen. Als sociaal beheerder werkt ze in het oostelijk deel van Gouda en in Moordrecht en Gouderak. Elke dag zet zij zich in om deze wijken en dorpen sterker en leefbaarder te maken. Hoe gaat ze te werk?
Wat is er bijzonder aan jouw rol?
“Het gaat om mensen. Dat was ik vanuit mijn vorige baan niet gewend, omdat het daar vooral om de stenen ging. Dat was leuk, maar ik zocht een baan waar ik écht het verschil kan maken. Bij Mozaïek Wonen draag ik bij aan het thuisgevoel van onze huurders. Een huis is meer dan een dak boven je hoofd. Als alles klopt is het dé plek waar je het liefste bent. Als sociaal beheerder help ik om dat voor elkaar te krijgen.”
Wat doet een sociaal beheerder?
"Elke dag werk ik aan de leefbaarheid in de wijken en daarmee aan het welzijn van de huurders. Ik ben er voor vragen en zoek mee naar oplossingen. Bijvoorbeeld bij burenruzies, overlast of als mensen zorgen hebben over veiligheid in de buurt. Ik help waar ik kan. Dat betekent soms dat ik vooral bemiddelaar ben. Soms sluis ik vraagstukken door naar partners waarmee we samenwerken, zoals Zorgpartners Midden-Holland, Sportpunt Gouda of Gouda Bruist. Ik kom achter de voordeur bij mensen in goede en slechte tijden. Hoewel ik dit werk al bijna 30 jaar doe, is geen dag hetzelfde. De samenleving verandert nou eenmaal snel. Tegenwoordig is een wijk heel divers met mensen van alle leeftijden en culturen. Dit maakt dat communicatie tussen buren soms niet vanzelf verloopt. Hoe fijn is het dat ik daarbij kan helpen.”
Waarvoor kunnen huurders bij jou terecht?
”Als sociaal beheerder ben ik veel in de wijken te vinden. Tegelijk vindt mijn werk ook plaats achter de schermen, op kantoor bij Mozaïek. Wij werken met bewonerscommissies en klankbordgroepen. Hierin kunnen mensen hun mening geven en meedenken, bijvoorbeeld bij onderhoudsprojecten. Omdat ik met de mensen in contact ben, kan ik ze ook goed op de hoogte houden. Van de werkzaamheden bij (onderhouds)projecten en renovaties én bij nieuwbouw. Zodat ze niet verrast worden en het werk door kan gaan. Als ik mensen spreek merk ik ook of ze extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld om hun financiën op orde te krijgen. Dan is er vanuit Mozaïek ondersteuning en blijf ik betrokken tot het vraagstuk is opgelost. Elke wijk is anders en ook alle mensen hebben daarin een eigen aanpak nodig."
Wat doen huurders zelf voor sterke wijken?
“Huurders nemen steeds vaker zelf het initiatief om iets voor elkaar te krijgen in de wijk, en dat is geweldig om te zien! We werken dan samen met hen en met partners zoals Gro-Up en zorgpartijen om de wijken sterker te maken. Een goed voorbeeld is bewonersvereniging De Ring van de Estafetteweg (Gouda). Na de renovatie van hun complex is er veel veranderd. Bewoners merkten toen namelijk zelf dat een aantal mensen zich misschien wel alleen voelden. Veel mensen die daar wonen zijn al wat ouder. De bewonersvereniging is toen opgericht. Ze hebben samen met Mozaïek Wonen een ontmoetingsplek gemaakt, waar mensen met elkaar spelletjes kunnen spelen, elkaar kunnen ontmoeten of soms zelfs met elkaar eten. Prachtig om te zien. En het past precies in ons nieuwe beleid, waarbij we samen aan sterke wijken werken.
Een ander mooi voorbeeld is hoe bewoners met kleine bedragen grote dingen voor elkaar krijgen. Mozaïek Wonen heeft daarvoor het ‘Trots op je buurt fonds’ gestart. Hiermee kunnen huurders een bijdrage vragen om de plek waar ze wonen te verbeteren. In het Gloriantplantsoen (Gouda) is met dat geld een handige tuinslanghaspel gekocht zodat kinderen en ouders de buurtmoestuin kunnen besproeien. Zo maak je al snel het verschil.”
Wat staat er in de komende tijd te gebeuren?
"Mozaïek heeft een nieuwe koers. We gaan ons meer inzetten op verduurzaming, natuurlijk naast het samenwerken aan sterke wijken. Dat zie ik als een mooie uitdaging. We willen huurders daar van begin af aan bij betrekken. We kijken samen met de buurt hoe dit het beste kan worden aangepakt. Bewoners gaan de verduurzaming echt merken, zowel in werkzaamheden als in resultaat. En in hun portemonnee.”