Onderhoudstips

CV ontluchten
Gelukkig hebben steeds meer mensen een energiezuinige cv-installatie. Om daar optimaal van te profiteren adviseren we u jaarlijks de installatie te ontluchten. Kleine moeite, groot plezier!

Waarom?
Heel simpel gezegd: uw cv-ketel pompt warm water via leidingen naar alle radiatoren in uw huis. Als ergens in die leidingen/radiatoren lucht zit, dan moet de ketel harder werken – en meer energie verbruiken - om het huis te verwarmen. Vandaar onze tip om de installatie te ontluchten.

Gebruiksaanwijzing:

 1. Bij uw ketel ligt een klein ontluchtingssleuteltje. Sleuteltje kwijt? Ze kosten minder dan één euro bij de doe-het-zelfzaak.
 2. Zet alle radiatoren in uw huis open en laat de cv-installatie minimaal 10 minuten werken.
 3. Zet de thermostaat zo laag mogelijk, zodat de cv-ketel stopt met verwarmen.
 4. Wacht minimaal 10 minuten voordat u de verwarming gaat ontluchten.
 5. Begin met het ontluchten van de radiator op het laagste punt in uw woning. Op elke radiator zit een ventiel, draai het ventiel van de eerste radiator open en laat de lucht ontsnappen tot er water uit komt. Hou een doekje bij de hand om het water op te vangen. Draai het ventiel weer dicht. Doe hetzelfde met de overige radiatoren.
 6. Op sommige ketels zit ook een ventiel, meestal aan de onderkant. Zo ja, ontlucht deze dan ook.
 7. U bent nu klaar. Check tot slot de waterdruk. Zolang het metertje in het groen staat is het goed. Is de druk te laag? Vul dan de installatie bij, volg hiervoor de instructies in het instructieboekje van uw cv-installatie.

Rioolverstopping, voorkomen is beter dan genezen

Een huishouden krijgt gemiddeld eens in de tien jaar met een verstopt riool te maken. De grootste oorzaken zijn aangekoekt vet en een teveel aan toiletpapier en vochtige doekjes in het riool.​ Wat kunt u zelf doen om in de toekomst een rioolprobleem te voorkomen?  Bekijk voor tips de filmpjes van de Riool Reinigings Service (RRS).

Wat doe ik met mijn gebruikte frituurvet?
Veel mensen vragen zich dat af. Het antwoord: lever het in! Gebruikt frituurvet en bakolie krijgen door ze gescheiden in te zamelen een tweede leven als biobrandstof. En er zijn minder rioolverstoppingen en dus minder maatschappelijke kosten.

Gelukkig kunt u uw frituurvet nu op steeds meer plaatsen in uw buurt inleveren. Sinds kort staat er ook een gele container bij de huismeesterpost van Mozaïek Wonen op de Marathonlaan in Gouda.

Weten waar bij u in de buurt een inzamelpunt is?
Kijk op www.vetrecyclehet.nl.

Mechanische ventilatie
Uw huis is voorzien van een mechanische afzuiging in de keuken, toilet en badkamer. Deze installatie werkt 24 uur en heeft meerdere standen. Zet de installatie tijdens het koken op de hoogste stand en laat deze na het koken nog enige tijd aan staan. Schakel nooit de mechanische ventilatie helemaal uit, dit kan ernstige vochtproblemen in de woning veroorzaken.

Reinigen ventilatieroosters
Voor een goede ventilatie is het van belang dat de roosters ieder half jaar, of vaker bij zichtbare vervuiling, met een sopje worden schoongemaakt.  Bekijk het filmpje hoe u de roosters kunt schoonmaken.

Zorg dat er tijdens het gebruik van de mechanische ventilatie een goede luchttoevoer is door bijvoorbeeld een raam en/of rooster open te zetten.

Lees meer over ventileren.

Ongedierte
Heeft u last van ongedierte? In het algemeen valt bestrijding van ongedierte onder huurdersonderhoud. In uitzonderlijke gevallen kan het anders zijn, zoals wanneer het gaat om kakkerlakken, houtworm, boktorren en faraomieren. Bestrijd ongedierte effectief. Lukt dat niet, bel ons dan voor een advies of kijk op www.milieucentraal.nl bij het thema 'ongedierte in huis bestrijden'.

Inbraakpreventie
Al onze woningen zijn (of worden) voorzien van inbraak vertragend hang- en sluitwerk. Dit voorkomt gelukkig heel wat inbraken. Maar toch... inbrekers zijn dol op een openstaand raam of een openstaande achterdeur.

Wat kunt ú zelf doen tegen woninginbraken?

 • Ziet u iets verdachts in uw omgeving? Noteer dan zoveel mogelijk details en bel 112.
 • Gaat u met vakantie? Stel uw buren dan op de hoogte, zodat zij een extra oogje in het zeil kunnen houden. Vraag of ze de post weghalen.
 • Sluit ramen en deuren altijd af.
 • Bent u thuis? Voorkom insluiping: sluit ramen en deuren waar u geen zicht op hebt.
 • Controleer goed of u alle sloten goed op slot hebt zitten.
 • Haal de deursleutel uit het slot.
 • Zorg voor voldoende buitenverlichting.
 • Bent u langere tijd afwezig? Zorg dat uw woning een bewoonde indruk maakt.
 • Bijvoorbeeld door een tijdschakelaar op uw verlichting.
 • Leg geen waardevolle spullen, zoals een tas of een laptop, in het zicht.
 • Deursleutels buiten verstoppen is niet handig.
 • Doe geen adreslabel aan uw sleutel(bos).
 • Zorg er voor dat men geen klimmateriaal kan gebruiken (zoals tuinmeubels, ladders, vuilcontainers etc.).
 • Laat niet via voicemail, telefoonbeantwoorder of social media weten dat u er even niet bent.

Bij inbraak
Wanneer er toch bij u is ingebroken met schade aan de woning, doet u dan aangifte bij de politie en verstuur een kopie van het proces verbaal naar Mozaïek Wonen. Wij zorgen er dan voor dat de schade wordt hersteld. Wanneer u geen aangifte doet, is er een kans dat de kosten voor u zijn.

 Opladen van scootmobiel en elektrische fiets
In openbare ruimtes van onze woongebouwen zijn niet of nauwelijks stroomaansluitingen aanwezig voor het opladen van scootmobielen en elektrische fietsen. Indien er beperkt stroomaansluitingen aanwezig zijn in daarvoor aangewezen openbare ruimtes zoals fietsenstallingen, dan heeft het opladen van scootmobielen voorrang. Stroomaansluitingen in andere openbare ruimtes zoals entree, zijn hiervoor niet bedoeld. Bent u van plan een elektrische fiets aan te schaffen? Dan adviseren wij u een fiets te kopen met een afneembare accu. U kunt de accu dan gewoon thuis opladen.