Vocht, ventileren en verwarmen

Door koken, douchen, wasgoed drogen en zelfs ademen en zweten komt er veel vocht in de lucht van uw woning. Als u niet goed ventileert en verwarmt, kunt u dat vaak zien aan vocht op de binnenzijde van uw ramen (condens).  Ook kan er schimmel op muren en plafonds ontstaan. Goed ventileren en verwarmen is dus erg belangrijk. 

 

Ventileren
Vroeger waren de huizen minder goed geïsoleerd en kwam door kieren en spleten meestal voldoende frisse lucht binnen. Maar nu worden nieuwe woningen beter gebouwd en zijn ook oudere woningen vaak alsnog geïsoleerd. Daarom moet u nu zelf letten op voldoende ventilatie. Luchtroosters en mechanische ventilatoren zorgen dat vochtige lucht naar buiten kan en frisse lucht naar binnen. Ook het even openzetten van een raam helpt goed.

Verwarmen
Vochtproblemen hangen vaak samen met een lage temperatuur. Hoe kouder de lucht, hoe kouder de muren, plafonds en ramen in uw woning. En op die koude oppervlakken slaat het vocht uit de lucht neer in de vorm van condens. Dat zorgt voor beslagen ramen en schimmelplekken.

Als u uw kamers verwarmt tot minstens 15 graden blijven uw muren en plafonds op temperatuur en neemt de kans op schimmel af. Dit minimum geldt ook als u een ruimte aan het ventileren bent. Soms moet u dus extra stoken, terwijl u tegelijkertijd een rooster of raam open heeft staan. Dat lijkt minder energiezuinig, maar droge lucht is sneller warm dan vochtige lucht. Dus wie goed ventileert hoeft uiteindelijk minder te stoken.

Schimmel schoonmaken
Heeft u onverhoopt een beginnende schimmelplek op de muur of het plafond? Verwijder dit dan met een mengsel van water en soda, met azijn, met verdunde chloor of met een speciale schimmelreiniger. Wacht niet met het verwijderen van de schimmel. Poets niet alleen de donkere plekken maar ook een flinke rand eromheen langdurig. Schimmel groeit in steeds groter wordende ‘cirkels’ en beginnende schimmel kunt u nog niet zien.

Om er zeker van te zijn dat alle schimmel helemaal dood is (het plantje en de wortels), moet u het schoonmaken nog een paar keer herhalen. Als u niet alle schimmel doodt, ontstaan snel weer nieuwe plekken.

Mechanische ventilatie
Heeft u mechanische ventilatie in uw woning? Het is belangrijk dat u die altijd aan laat staan. U kunt wel kiezen voor een hoge of lage stand. Voor, tijdens en na het douchen, tijdens en na het koken en bij het drogen van de was zet u de mechanische ventilatie op de hoogste stand. De schakelaar zit meestal in de keuken of badkamer. Bent u net verhuisd en doet de mechanische ventilatie het niet? Kijk dan of de stekker  in het stopcontact zit.

In de afzuigventielen van de mechanische ventilatie komt veel stof en ander vuil terecht. Het is belangrijk om die elk half jaar schoon te maken. U kunt deze losmaken en schoonmaken met een sopje.  Pas bij het terugplaatsen van de ventielen op dat u ze niet open- of dichtdraait! 

In dit filmpje ziet u hoe u dat zelf kunt doen. Heeft u vragen over het schoonmaken van de afzuigventielen? Neem dan contact op met uw opzichter of huismeester.

Ventilatieroosters schoonmaken
Heeft uw woning ventilatieroosters? Maak die dan minstens elk half jaar schoon. In dit filmpje ziet u hoe u dat zelf kunt doen.  Heeft u vragen over het schoonmaken van de ventilatieroosters? Neem dan contact op met uw opzichter of huismeester.

Koolmonoxide en kooldioxide
Koolmonoxide is een gas dat vrij kan komen bij het gebruik van gastoestellen zoals geisers, gaskachels en cv-ketels op gas. Koolmonoxide is bij inademen levensgevaarlijk. In een ruimte met een gastoestel is ventileren daarom extra belangrijk. Bij een goed onderhouden gastoestel is het risico op koolmonoxide gelukkig klein.

Kooldioxide is een gas dat de mens uitademt. Bij een hoge concentratie in de lucht is dat giftig. Een hoge concentratie ontstaat als er veel mensen aanwezig zijn in een afgesloten ruimte, bijvoorbeeld een kamer waar niet wordt geventileerd.

Tips voor minder vocht in huis
Vocht en schimmel in huis zijn heel vervelend. Maar gelukkig kunt u dus zelf veel doen om het probleem te verminderen of zelfs te voorkomen! Hieronder zetten we de belangrijkste tips op een rij.

  • Houd tijdens en tot minimaal een half uur na het douchen de deur van de badkamer dicht.  Hoe langer u doucht, hoe meer vocht ontstaat.
  • Droog na het douchen de wandtegels met een wisser.
  • Ventileer goed. Zet de mechanische ventilatie op de hoogste stand van een kwartier vóór tot   minimaal een half uur na het douchen of zet een raampje open als u geen mechanische ventilatie heeft.
  • Droog wasgoed bij voorkeur buiten. Lukt dat niet, droog de was dan in een goed geventileerde ruimte met de mechanische ventilatie op de hoogste stand of zet een raampje open .
  • Laat  in uw woning altijd de ventilatieroosters open of een raampje als u thuis bent.
  • Zet in de slaapkamer(s) voor extra ventilatie elke ochtend 10 minuten het raam wijd open.
  • Ventileer goed tijdens en na het koken (mechanische ventilatie op de hoogste stand en de afzuigkap aan).
  • Zorg voor extra ventilatie als u veel mensen in huis hebt.
  • Houd de temperatuur in huis op minimaal 15 graden.
  • Laat de mechanische ventilatie altijd aan staan op de laagste stand, ook als u niet thuis bent.

Bekijk hier de flyer met alle tips.