Energietoeslag, heeft u er recht op? 

27-6-2022

De energietoeslag is nu door het kabinet verhoogd van 800 euro naar 1.300 euro.

Iedereen moet meer betalen voor gas en elektriciteit. Hierdoor hebben mensen moeite om hun energierekening te betalen. Om die groep te helpen, krijgt iedereen die er recht op heeft een eenmalige energietoeslag. De energietoeslag is nu door het kabinet verhoogd van 800 euro naar 1.300 euro. 

Wat is de energietoeslag?
De energietoeslag is een eenmalig bedrag van 1.300 euro. Dat geld is bedoeld om u te helpen met het betalen van de rekeningen voor gas en elektriciteit. Het bedrag wordt door uw gemeente uitgekeerd.

Voor wie is de energietoeslag bedoeld?
U hebt recht op de eenmalige energietoeslag als uw inkomen rond het sociaal minimum is. Het maakt daarbij niet uit of u dat geld krijgt omdat u een uitkering hebt of omdat het salaris is van uw werk.

Het sociaal minimum
Het sociaal minimum is het bedrag dat mensen nodig hebben om te leven. Mensen die huurtoeslag of zorgtoeslag krijgen, hebben vaak een inkomen dat op of net boven het sociaal minimum is. Het sociaal minimum is niet voor iedereen hetzelfde. De hoogte hangt af van uw leeftijd en van uw leefsituatie. Zo is het sociaal minimum voor mensen die alleen wonen anders dan voor mensen die getrouwd zijn.

Wilt u weten of u recht heeft op de toeslag, of meer informatie? Kijk op Hoe vraag ik de energietoeslag aan van ongeveer €1300? | Rijksoverheid.nl