ISTA, een leverancier van Mozaïek Wonen, is getroffen door een cyberaanval

24-08-2022

Update ISTA: Uit onderzoek van ISTA is gebleken dat er géén gegevens van onze huurders betrokken waren bij een datalek.

Op 4 augustus meldden we dat ISTA, een leverancier van Mozaïek Wonen, was getroffen door een cyberaanval. Mogelijk zouden er gegevens van onze huurders betrokken zijn bij een datalek. Uit onderzoek van ISTA is nu gebleken dat er géén gegevens van onze huurders bij betrokken waren. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee.

ISTA heeft inmiddels haar diensten weer opgestart. Zij meten het verbruik van energie, warmte en water. Het maakt hiermee de afrekening stookkosten voor bewoners in gebouwen met een gezamenlijke energie-installatie (blokverwarming) mogelijk.
--
Update ISTA: Op dit moment is ISTA druk bezig met het uitbreiden van de beschermingsmaatregelen en ze hopen binnenkort de Nederlandse applicaties weer op te starten. Ista heeft in Nederland nog geen meldingen ontvangen van benadeelde huurders.
--
Het hoofdkantoor van ISTA in Duitsland heeft te maken gehad met een cyberaanval. ISTA meet het verbruik van energie, warmte en water. Het maakt hiermee de afrekening stookkosten voor bewoners in gebouwen met een gezamenlijke energie-installatie (blokverwarming) mogelijk.

Mogelijk gegevens van onze huurders betrokken bij een datalek
Deze cyberaanval kan gevolgen hebben voor ons en onze huurders. Dat is vervelend voor hen die mogelijk betrokken zijn. Op dit moment is dat nog niet duidelijk.

Op dit moment weet ISTA nog niet welke gegevens de aanvallers hebben verkregen of tot welke gegevens ze toegang hebben gehad. Zo is het nog onduidelijk of het ook gegevens van het kantoor in Nederland gaat. ISTA is bezig om dit in kaart te brengen. Mocht ook de Nederlandse systemen geraakt zijn, dan kan het gaan om persoonsgegevens van onze huurders die wonen in een gebouw met een gezamenlijke energie-installatie (blokverwarming).

Meer weten we op dit moment nog niet
ISTA heeft de Autoriteit Persoonsgegevens op de hoogte gebracht en heeft aangifte gedaan bij de politie. Een gespecialiseerd team onderzoekt nu het incident. Zodra we meer weten, informeren wij u op onze website.

Wat kunt u nu al doen voor uw eigen veiligheid?
Verwijder verdachte e-mails van onbekende afzenders. Open geen links of bestandsbijlagen in e-mails van afzenders die u niet kent.

Maakt u gebruik van een ISTA online service?
Wijzig dan uw wachtwoord. Gebruikt u hetzelfde wachtwoord ook ergens anders? Wijzig daar dan ook uw wachtwoord.

Wees alert op berichten van uw bank. Verifieer altijd dat echt uw bank belt of mailt. Hoe u dit kunt doen, staat op de website van uw bank. Lees die instructies vooraf goed door.

Mozaïek Wonen neemt de privacy van huurders heel serieus
Mozaïek Wonen werkt volgens de normen van de BIC, de Baseline Informatiebeveiliging (woning)Corporaties en de AVG. Dit betekent dat we uw gegevens technisch goed beveiligen en zorgvuldig werken. Ook met onze leveranciers hebben we de vereiste contractuele afspraken voor het verwerken van uw persoonsgegevens.