Mensen maken de wijk

11-12-2020

Saamhorigheid. Dat is de eigenschap waar de Goudse wijk De Korte Akkeren iedereen mee verrast.

Een gekleurde wijk, letterlijk en figuurlijk. Waar de kracht, creativiteit en de samenwerking tussen de bewoners maakt dat het decennialang investeren door gemeente en woningcorporaties effect sorteert. ‘Je valt niet zo snel uit de toon in De Korte Akkeren.’

In de wijk gaan oud en nieuw samen. Zowel in de huizen als de bewoners. Mensen die er vroeger met een boog omheen fietsten, spelen er nu muziek en gaan er naar het filmhuis. Tegelijkertijd is het één van de armste wijken van Gouda, die regelmatig negatief in het nieuws komt. Met autobranden en criminaliteit bijvoorbeeld. Waar hulpverleners een tandje bij moeten zetten om mensen die het nodig hebben, zorg achter de voordeur te brengen.

De laatste maanden kwam De Korte Akkeren ook mooi in het nieuws. Mede dankzij een documentaire van Kruispunt Wij in de wijk. Centraal in de film staat de energieke buurtmoeder Dushi die eigenlijk Marian heet, inmiddels een lokale beroemdheid. Ze kookt onvermoeibaar voor de wijkbewoners vanuit buurtcentrum De Walvis.

Lees het volledige artikel op Aedes: Mensen maken de wijk