Blog van Ron de Haas: Ik word ouder maar ik ga echt niet verhuizen

​Kort geleden was ik op bezoek bij een wat oudere huurster van Mozaïek Wonen. Een weduwe die al jaren een mooie grote eengezinswoning van ons huurt. Ik vroeg haar vanwege haar leeftijd en haar kwaaltjes of ze al heeft nagedacht over verhuizen naar een seniorenappartement. Tja, ze vertelde dat ze dit wel eens overwogen heeft, maar dat een andere huurwoning toch veel te duur zou zijn. Ze betaalt nu 620 euro per maand. Ik vertelde dat een seniorenappartement vaak niet duurder en soms zelfs goedkoper is, maar wel gelijkvloers en vaak op goede locaties nabij winkels en voorzieningen. Na haar op een paar concrete appartement complexen gewezen te hebben, kapte ze het gesprek af met de mededeling dat ze hier nog weleens over gaat nadenken. Het is begrijpelijk een lastig en gevoelig onderwerp voor ouderen.

Als corporatie is het niet eenvoudig om het gesprek hierover te voeren. Aan de ene kant willen we de ouderen wijzen op aantrekkelijke alternatieven zodat zij prettig kunnen blijven wonen. We zien dat geleidelijk aan door de vergrijzing steeds meer ouderen niet optimaal wonen. Aan de andere kant willen we onze oudere huurders niet het gevoel geven dat wij vinden dat ze moeten verhuizen. Het past ons niet om daar een oordeel over te hebben.

Wat daarbij opvalt – en dat hoor ik ook vaak van onze medewerkers – is dat oudere mensen geweldig opzien tegen een verhuizing naar een andere onbekende woning. Ze blijven het liefst in de eigen woning wonen want dat is vertrouwd, ook al ‘past’ die woning niet zo goed meer. Ouderen komen hier niet alleen uit. Volgens mij biedt het gesprek hierover met kinderen, familie, vrienden, huisarts, ouderenadviseur of medewerkers van Mozaïek Wonen uitkomst. In een gesprek ontstaan nieuwe inzichten en mogelijkheden en kunnen er betere afwegingen worden gemaakt. Ons kunt u altijd hierover bellen; wij informeren u graag over de mogelijkheden en soms ook de onmogelijkheden.

Ron de Haas
directeur-bestuurder