Startersleningen voor koopwoningen aanvragen kan weer

De Goudse startersleningen zijn succesvol: de afgelopen jaren hebben bijna 100 huishoudens hierdoor hun eerste koopwoning kunnen kopen. De gemeenteraad heeft nu extra geld beschikbaar gesteld zodat er weer nieuwe aanvragen mogelijk zijn. Om te zorgen dat er ook meer sociale huurwoningen vrijkomen zijn de voorwaarden aangescherpt.

Startersleningen zijn leningen tegen gunstige voorwaarden zodat starters hun eerste huis kunnen kopen. De voorwaarden voor een lening zijn onder andere: aanvragers moeten tussen de 18 en 34 jaar zijn, het maximum leenbedrag is € 25.000, de koopwoning mag maximaal € 189.000 kosten en de aanvrager moet een sociale huurwoning in Gouda achterlaten. De volledige voorwaarden en het aanvraagformulier zijn te vinden op www.gouda.nl/starterslening.

Veranderende woningmarkt
De woningmarkt is flink veranderd sinds de gemeente in 2013 begon met de starterslening. Toen was er weinig doorstroming. Veel mensen konden geen ander huis kopen, omdat zij hun eigen woning niet verkocht kregen. Nu is er weer beweging op de woningmarkt. Dat is ook de reden dat de gemeente de leningen nu ook gebruikt om meer sociale huurwoningen beschikbaar te maken. Zo krijgen starters hulp op de koopwoningmarkt en komen gelijktijdig meer sociale huurwoningen beschikbaar. Op deze manier kunnen zoveel mogelijk mensen direct en indirect profiteren van de startersleningen.