Mozaïek Wonen bestrijdt onrechtmatige bewoning

Mozaïek Wonen bestrijdt onrechtmatige bewoning (woonfraude)

In het onlangs verschenen jaarverslag 2015 van woningcorporatie Mozaïek Wonen is te lezen dat door de aanpak van onrechtmatige bewoning er 12 woningen weer beschikbaar kwamen voor verhuur. Mozaïek Wonen vindt het niet goed dat mensen in een huis wonen waar ze geen recht op hebben. Mensen die wel recht op zo’n huis hebben, moeten dan namelijk langer wachten op een vrijkomende woning. Samen met onder andere gemeenten en politie bestrijdt de woningcorporatie daarom het onrechtmatig gebruik van woningen.

Als te veel mensen in een huis wonen of als huurders in een woning hennep kweken spreken we over woonfraude. Dit kan problemen veroorzaken. Denk aan lekkages, brandgevaar en legionellabesmetting. Dit is gevaarlijk voor de bewoners zelf, maar ook voor omwonenden.

In 2015 deed Mozaïek Wonen 41 keer onderzoek naar woonfraude (51 keer in 2014). Na huuropzegging of ontruiming kwamen 12 woningen weer beschikbaar voor verhuur. In 12 gevallen losten we de problemen samen met de huurder op. In 17 gevallen bleek geen sprake van woonfraude.

Ook in 2016 gaat Mozaïek Wonen door met de aanpak van woonfraude. Mozaïek Wonen heeft een speciaal e-mailadres waar huurders woonfraude kunnen melden: woonfraude@mozaiekwonen.nl. Ook op de website www.mozaiekwonen.nl is een digitaal formulier dat huurders kunnen invullen en versturen.