Simpeler en veiliger een sociale huurwoning via WoningNet en Qii

Wie via WoningNet regio Midden-Holland een woning zoekt, hoeft vanaf nu geen documenten meer op te sturen. Woningzoekenden kunnen hun gegevens rechtstreeks ophalen bij overheidsbronnen via de applicatie van Qii, en die daarna makkelijk en veilig delen met de woningcorporaties in de regio.

Daarmee wordt de privacy van woningzoekenden vergroot, en de zoektocht naar een woning makkelijker en sneller. WoningNet Midden-Holland is het eerste platform dat Qii aanbiedt in de sociale huurmarkt.

Kandidaat-huurders hoeven dankzij Qii niet langer informatie en papierwerk zoals een uittreksel Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP) aan te leveren om op woningen te reageren. Met één druk op de knop sturen zij direct alle gegevens zoals inkomen door naar de betreffende corporatie.

Via de Qii-app wordt alle benodigde informatie, waaronder inkomen en inschrijving in gemeentelijke basisadministratie, direct opgehaald bij bijvoorbeeld MijnOverheid, MijnBelastingdienst en MijnUWV. De woningzoekende ziet enkel de woningen waarvoor deze ook in aanmerking komt. 

Voordeel: geen teleurstellingen achteraf, en de woningcorporatie is minder tijd kwijt aan administratie. Bovendien is de privacy via Qii beter gewaarborgd. Een verhuurmedewerker van een corporatie krijgt namelijk geen loonstroken, oude adressen en andere informatie in handen.

In plaats daarvan ziet deze of de woningzoekende in aanmerking komt voor de gewenste woning. Zo wordt het inkomen van de potentiële huurder niet in het woonruimtebemiddelingssysteem vermeld. De verhuurmedewerker krijgt alleen te zien in welke inkomenscategorie deze valt.

Ook kan een woningzoekende zélf kiezen wanneer deze gegevens deelt: in de Qii-app kan dit op elk moment in- en uitgeschakeld worden. ,,Mensen zijn de baas over hun eigen gegevens", zegt Jelle Vreman, mede-eigenaar van Qii. ,,Heb je bijvoorbeeld een woning gevonden, dan zet je het delen uit."

In de toekomst is het de bedoeling de gedeelde informatie nóg verder te beperken: het systeem geeft dan alleen een vinkje als de woningzoekende voldoet aan de woning waarop deze reageert.

Qii is op dit moment beschikbaar voor de ruim 16.000 woningzoekenden die in de regio Midden-Holland zijn ingeschreven en reageren op het aanbod van Woonpartners, Reeuwijk Wonen en Mozaïk Wonen. Het is de bedoeling dat andere WoningNet-regio's ook gebruik gaan maken van Qii.

Meer informatie over Qii en het gebruik daarvan door WoningNet staat op Qii.nl en WoningNet.info. Ook kun je voor vragen contact opnemen met de afdeling communicatie van WoningNet (communicatie@woningnet.nl).