Bouwer entree Korte Akkeren bekend

16-12-2020

Woningcorporaties Mozaïek Wonen en Woonpartners Midden-Holland werken samen op een mooie locatie aan betaalbare sociale huurappartementen in Korte Akkeren.

Dinsdag 15 december 2020 ondertekenden beide corporaties officieel de overeenkomst met ontwikkelende bouwer Trebbe voor de bouw van de 63 appartementen op de vroegere schoollocatie bij de entree Korte Akkeren.  

Beide bestuurders van de corporaties ondertekenden tijdens een digitale bijeenkomst met de directie van Trebbe de overeenkomst om te komen tot de uitwerking en realisatie van de 63 appartementen. Ondanks de coronacrisis hebben beide corporaties de afgelopen maanden gewerkt aan de aanbesteding en de verdere uitwerking van het ontwerp. In samenwerking met de gemeente Gouda en de welstandscommissie is toegewerkt naar een fraai woongebouw op een unieke locatie. 

63 sociale huurappartementen
De 63 sociale huurappartementen zijn bedoeld voor de voornaamste doelgroep van beide corporaties: de huurder met een smalle beurs. Ron de Haas, directeur-bestuurder Mozaïek Wonen: "Deze appartementen verhogen de kans van slagen voor een brede groep mensen die zoekt naar een betaalbare en energiezuinige huurwoning". René Mascini, directeur-bestuurder Woonpartners Midden-Holland: "We zijn blij dat we met zo'n markant gebouw de entree van Gouda opnieuw kunnen vormgeven en dat er een eind komt aan lange jaren van onzekerheid voor deze locatie in Korte Akkeren". 

'De Gouwe' en 'De IJssel'
De hoge toren op de hoek van de Rotterdamseweg en het stroomkanaal vormt een markering van de entree van Gouda met 34 appartementen. Deze is van Woonpartners Midden-Holland en is 'De Gouwe' gedoopt. Het lage gebouw dat qua architectuur meer de verbinding zoekt met de naastgelegen wijk Korte Akkeren, bevat 29 appartementen. Deze is van Mozaïek Wonen en gaat 'De IJssel' heten. De namen verwijzen naar de twee grote rivieren die dichtbij deze locatie stromen. Op de begane grond zijn beide gebouwen met elkaar verbonden door middel van een gezamenlijke plint. Met gepaste trots kan gezegd worden dat de beide woontorens een fraaie architectuur bieden op deze spraakmakende locatie. Het ontwerp is van Atelier Pro.

Planning
De volgende fase is het verder voorbereiden van de bouw en het indienen van de omgevingsvergunning. De verwachting is dat na de zomervakantie 2021 met de bouw wordt gestart. De oplevering van beide gebouwen is gepland aan het eind van 2022. Johan Bombach, directeur bij Trebbe is trots: "Ik vind het een prachtige uitdaging dat wij het mooie ontwerp van Atelier Pro vorm mogen geven én op deze wijze kunnen bijdragen aan het mooier maken van Gouda, dat sluit naadloos aan op onze ambi-tie Nederland mooier maken. Ik kijk uit naar een voorspoedige samenwerking en bouw samen met Mozaïek Wonen en Woonpartners Midden-Holland." Geïnteresseerden in een woning wordt geadviseerd de informatie te volgen op de websites van de woningcorporaties.

Duurzaam bouwen voor de toekomst
De woningen worden volgens de nieuwst eisen gasloos gebouwd. De corporaties kiezen daarnaast voor een duurzame aanpak bij de verdere uitwerking van de plannen. Binnen de woningen wordt extra geïnvesteerd in een goed leefmilieu. Ook werken de corporaties mee aan het faciliteren van elektrische deelauto's. Dit is een van de oplossingen om het aantal auto's te verminderen en de parkeerdruk te verlagen.  

Omwonenden zijn via een informatiebrief op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen. 

Artist impression vanaf Tesselschadestraat met links het hoge gebouw 'De Gouwe' van Woonpartners Midden-Holland en rechts 'De IJssel' van Mozaïek Wonen.