De laatste kant-en-klaar woning zit erin!

7-10-2021

Het lege frame aan de Winterdijk, waar over een paar weken de eerste huurders intrekken, wordt langzamerhand gevuld met de kant-en-klare woningen.

Op donderdag 7 oktober plaatste wethouder Rogier Tetteroo met militaire precisie de laatste woning in het complex aan de Winterdijk. De woningen zijn bedoeld voor jongeren, starters en spoedzoekers.

Het was een wonderlijk gezicht, een volledig afgebouwde kant-en-klaar woning die in de lucht 'hangt' aan niets anders dan een ogenschijnlijk dunne kabel. Toch wordt op deze manier binnen no time het volledige frame gevuld met woningen die binnenkort bewoond zullen worden door nieuwe huurders. Rogier Tetteroo, wethouder gemeente Gouda, mocht met behulp van de aannemer één van de woningen in een frame plaatsen. Net lego, maar dan in het groot. Rogier Tetteroo: "Een mooie mijlpaal in het realiseren van een grote hoeveelheid sociale huurwoningen in Gouda, waarmee veel jongeren eindelijk een woning kunnen betrekken. Op een goede locatie, dichtbij de binnenstad en met het OV op korte afstand. Gouda heeft meer woningen nodig. Naast de vele honderden reguliere nieuwbouwwoningen die op stapel staan, benutten we een plek als deze optimaal door het plaatsen van flexwoningen. Met het realiseren van projecten zoals deze, zetten we met succes in op het versnellen van de woningbouw."

Wonen in een prefab woning
De woningen worden gebouwd in twee lagen (totaal circa 6 meter hoog) in een modulair, prefab bouwsysteem. De woningen worden in een fabriek gebouwd en op het terrein aan elkaar gezet en aangesloten. Dat betekent dat met groot transport de woningen 'kant en klaar' zijn aangeleverd. "We zijn blij deze bijzondere woningen te mogen gaan verhuren. De woningnood is hoog in Gouda en met deze woningen kunnen we weer veel woningzoekenden aan een eigen 'thuis' helpen." Aldus Ron de Haas, directeur-bestuurder van Mozaïek Wonen. De woningen zijn gasloos, duurzaam en circulair (constructiemateriaal is hout). Er wordt gebruik gemaakt van de oude funderingen van de gesloopte school.

Doelgroepen en beheer
Alle woningen worden sociale huurwoningen met tijdelijke contracten, voor éénpersoonshuishoudens.

De voornaamste doelgroep bestaat uit reguliere starters/ jongeren van 18 t/m 27 jaar.  De overige woningen worden gereserveerd voor spoedzoekers en mensen met begeleiding op maat.

Het project
Op de Winterdijk worden 60 verplaatsbare woningen gerealiseerd. Er komen 14 studio's van 30 m² en 46 tweekamerwoningen van 40 m². Op de bestaande vloer wordt een verblijfstuin voor de bewoners ingericht en er zijn 51 parkeerplaatsen op het terrein. Er is ook een gemeenschappelijke fietsenberging gebouwd op het terrein voor de bewoners.