Sleutels uitgereikt aan huurders van Het Ouden Huis

1-7-2021

De nieuwbouw van het eerste Ouden Huis in Bodegraven én in Nederland is gereed. Vandaag donderdag 1 juli 2021 hebben de huurders van de 23 sociale huurappartementen de sleutel gekregen. 

Wethouder Dirk-Jan Knol overhandigde de sleutel aan de eerste huurder meneer Bunnik. Mozaïek Wonen is de ontwikkelaar en eigenaar van dit complex.

Het Ouden Huis
In Het Ouden Huis kunnen ouderen betaalbaar en zelfstandig wonen met zorg en aandacht binnen handbereik. Er zijn 23 zelfstandige sociale twee- en driekamer huurappartementen met een gemeenschappelijke woonkamer en keuken. De woningen zijn voor mensen met verpleeghuiszorg, thuiszorg en zonder zorg én drie studenten. Ook is er een zorgverlener die ook als aanspreekpunt fungeert en de 24 uurszorg - die varieert van thuiszorg tot aan terminale zorg - coördineert. Zo woont er een mix van ouderen.

Wonen, zorg én welzijn
Ron de Haas, directeur-bestuurder Mozaïek Wonen: "We wilden heel graag een vernieuwend woonconcept voor ouderen realiseren. Dit mooie concept van Het Ouden Huis is één van de concepten op dit gebied in het land. Hier is door het langer zelfstandig wonen, veel vraag naar. Dit is een goed (t)huis om als senior te wonen, waar naast zorg ook aan welzijn wordt gedacht. Het is nu dan ook mooi om te zien dat er veel belangstelling voor is."

Dirk-Jan Knol, wethouder gemeente Bodegraven-Reeuwijk reageert: "Ik snap wel dat er veel belangstelling is; het is een prachtig concept. Ouderen vormen een diverse doelgroep, er zijn veel onderlinge verschillen. Het Ouden Huis biedt die diversiteit en is daarom een fijne toevoeging in onze gemeente. Een van de hoofdlijnen in ons woonbeleid is het integreren van wonen, zorg, welzijn en leefbaarheid. In dit Ouden Huis komt dat perfect samen. Ik twijfel er niet aan dat dit een succes wordt; niet alleen voor de mensen in Rijnleven maar ook voor de bewoners van Ouden Huizen in gemeenten die gaan volgen!"

Betaalbaar wonen, met en zonder zorg
Het Ouden Huis is een concept, bedacht door Karel van Berk en Leonard Smit. Ervaringen met hun eigen (schoon)ouders gaven de doorslag om het anders te doen: Het Ouden Huis is er voor mensen met en zonder zorgvraag; echtparen hoeven niet meer uit elkaar; zij kunnen blijven wonen in het eigen appartement als één van de partners intensieve zorg nodig heeft. Er is verpleeghuiszorg tot het laatst; en niet onbelangrijk: het is betaalbaar.

Karel van Berk: "Wat Leonard en ik in 2014 hebben bedacht wordt nu werkelijkheid. Ik ben zeer verheugd dat het zover is gekomen. Mede dankzij de inzet van Mozaïek Wonen en de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Met alles dat we afgelopen jaren hebben geleerd zoeken we naar nieuwe locaties. Ons team staat klaar om aan de slag te gaan en heeft er zin in."

Naam Rijnleven
Het appartementengebouw heeft de naam Rijnleven gekregen. De letters zijn groot aangebracht boven de entree. De naam Rijnleven verwijst naar een boerenhoeve die hier vroeger in de buurt heeft gestaan.