De Koploper

Projecttype Nieuwbouwproject
Woningtype Appartementen
Aantal 156 appartementen
Projectstatus In voorbereiding
Projectnummer PRO-060
Projectleider Timo Smits
Medewerker sociaal beheer n.t.b.
Opzichter Patrick Geurts
Start bouw Oktober 2022
Verwachte oplevering Voorjaar 2024

Voor de Burgemeester Jamessingel, langs het spoor, wordt het nieuwe appartementencompex 'De Koploper' gebouwd met 156 appartementen. Het voorlopig ontwerp gaat uit van een U-vormig gebouw met een overdekt parkeerterrein op het binnenhof. Dit dak wordt ingericht als groene verblijfstuin voor de bewoners. Het complex is ontworpen door Studio Leon Thier. 

Woningen
In het plan zijn 156 appartementen opgenomen. De afmetingen variëren van 49 tot enkele woningen van 83 m². Ongeveer 2/3 van de woningen zijn compacte tweekamerwoningen. De overige woningen zijn studio's en driekamerwoningen. In de plint is een bedrijfsruimte van circa 550 m² opgenomen. Onder de binnentuin en rond het gebouw is ruimte voor het parkeren.  Er is in de stedenbouwkundige opzet van het gebouw rekening gehouden met zoveel mogelijk groen rondom het gebouw. 

Ipse de Brugge
Zorgorganisatie Ipse de Brugge gaat 32 woningen huren van Mozaïek Wonen. Daar leveren ze zorg in de vorm van een Volledig Pakket Thuis (VPT). De bewoners hebben grote mate van zelfstandigheid. Er is 24-uurszorg aanwezig. Begeleiders gaan bij de bewoners langs voor begeleiding en ondersteuning. In het appartementencomplex komt ook een tweetal steunpunten. Hier kunnen bewoners bijvoorbeeld terecht om een hulpvraag te stellen, een kop koffie te drinken, of mee te eten. Op de begane grond komt ruimte voor dagbesteding en trainingsdoeleinden. 
Heeft u belangstelling? Neem dan contact op met Ipse de Bruggen via hun website. 

Parkeren
Het ontwerp voldoet aan de parkeernormen van de gemeente. Dit betekent dat er weinig parkeerplaatsen beschikbaar zijn. Vanwege de stedelijke locatie, naast het station, worden zo'n 50 parkeerplaatsen gemaakt. De parkeerplaatsen worden apart van de woning verhuurd. In de achterzijde van het gebouw zijn twee grote fietsenstallingen opgenomen voor de bewoners.

Doelgroep en beheer
De woningen worden ontwikkeld voor één- en tweepersoonshuishoudens en zijn voor een deel levensloopbestendig. Daardoor zijn ze geschikt voor een brede doelgroep die in een stedelijke omgeving wil wonen. Op de begane grond komen maatschappelijke voorzieningen.

Het ontwerp
Het gebouw is ontworpen door Studio Leon Thier Architectuur/Interieur.  Het U-vormige duurzame gebouw biedt met zijn centraal gelegen locatie in de stad Gouda een nieuwe en kwalitatieve manier van stedelijk wonen. In architectuur heeft het gebouw een eigenzinnige identiteit en sluit hiermee goed aan op de diversiteit van markante gebouwen aan de Spoorzone. Met zijn plint geschikt voor maatschappelijke voorzieningen sluit het gebouw goed aan op de overige gebouwen. De binnentuin van het gebouw, boven het overdekte parkeergedeelte, wordt een groene oase binnen de stad.

De Koploper
De naam van het gebouw wordt 'De Koploper'en kom uit de wereld van de spoorwegen. De Koploper is de naam van een trein met een verhoogde doorloopkop aan het begin en het einde van het treinstel. Boven in de kop zit de machinist. Daaronder kan je van het ene naar het volgende treinstel lopen, wanneer deze onderling gekoppeld zijn. De eerste treinstellen kwamen in 1977 in dienst. De tussen 1983 en 1994 gebouwde treinen rijden nog dagelijks over het Nederlandse spoorwegnet. Er is voor deze naam gekozen omdat het gebouw naast het spoor komt te staan en omdat het ontwerp van het gebouw een verhoogde kop laat zien. 

Planning
Dit jaar bestaan de werkzaamheden vooral uit het maken van het ontwerp en de bouwvergunningsaanvraag. In juli 2021 is de aannemer Dura Vermeer voor de uitvoering geselecteerd. De verwachting is dat in oktober 2022 de bouw kan starten en dat we na anderhalf jaar bouwen in het eerste kwartaal van 2024 het gebouw kunnen opleveren. Op 30 september 2020 is het bestemmingsplan vastgesteld door de gemeenteraad. In november is het bestemmingsplan onherroepelijk bevonden.

Interesse?
Heeft u interesse in een woning? Dan adviseren wij u om u alvast in te schrijven op WoningNet en een profiel aan te maken voor de regio Midden-Holland. De kosten zijn eenmalig €23,-. Bij de start van de verhuur,  plaatsen we de woningen op WoningNet. U moet dan zelf reageren op één van de woningen. Houd dus WoningNet goed in de gaten.

Op de hoogte
Wilt u op de hoogte blijven van de voortgang van dit nieuwbouwproject? Mail dan uw naam en adres naar info@mozaiekwonen.nl. Dan houden we u op de hoogte. Let op! Dit betekent niet dat u in aanmerking komt voor een woning. U moet nog steeds zelf reageren via WoningNet.