De Koploper

Projecttype Nieuwbouwproject
Woningtype Appartementen
Aantal

40 3-kamerappartementen van ongeveer 75 m² gebruiksoppervlak
108 2-kamerappartementen van ongeveer 56 m² gebruiksoppervlak
8 studio’s van ongeveer 50 m² gebruiksoppervlak

Projectstatus In uitvoering
Projectleider Marlyssa Sonderen
Start bouw November 2022
Verwachte oplevering September 2024
Verwachte start verhuur Begin 2024
Duurzaamheidsmaatregelen.   

Zonnepanelen
Warmte-koude-opslag

In de Spoorzone van Gouda realiseert Mozaïek Wonen De Koploper. Dit is een woongebouw met 156 appartementen, 550m² commerciële ruimte en 50 parkeerplaatsen. De Koploper staat tussen de Rabobank en de bioscoop aan de Burgemeester Jamessingel. Mozaïek Wonen verhuurt 126 appartementen aan woningzoekenden in de sociale huursector. De overige 30 appartementen worden door zorgorganisatie Ipse de Bruggen verhuurd aan cliënten. De bouw is in november 2022 gestart en de verwachte oplevering is in juli 2024. 

Over de naam
'De Koploper' is de naam van een bijzondere trein. Hij heeft een verhoogde doorloopkop aan het begin én aan het einde van het treinstel. Boven in de kop zit de machinist. Daaronder kan je van het ene naar het andere treinstel lopen, als deze gekoppeld zijn. De eerste treinstellen kwamen in 1977 in dienst. De treinen die tussen 1983 en 1994 gebouwd zijn, rijden nog dagelijks over het Nederlandse spoor. Deze naam is gekozen omdat het gebouw naast het spoor komt te staan en het ontwerp van het gebouw een verhoogde kop laat zien.

Praktische zaken
Het gebouw staat op een centrale locatie in de stad. Het station ligt op slechts 1 minuut loopafstand. De binnenstad en voorzieningen zijn dichtbij. Er zijn in De Koploper 50 parkeerplaatsen, waarvan 28 buiten en 22 in de parkeergarage. Ook is er een centrale fietsenstalling op de begane grond en zijn er enkele bergingen. Het gebouw heeft 15 verdiepingen en er zijn meerdere liften. Op de 1e verdieping is een grote binnentuin. De woningen aan de kant van de Burgemeester Jamessingel hebben een loggia.