De Koploper

Projecttype Nieuwbouwproject
Woningtype Appartementen
Aantal 156 appartementen
Projectstatus In aanbouw
Projectnummer PRO-060
Projectleider Timo Smits
Medewerker sociaal beheer n.t.b.
Opzichter Patrick Geurts
Start bouw November 2022
Verwachte oplevering Juni 2024

Voor de Burgemeester Jamessingel, langs het spoor, wordt het nieuwe appartementencompex 'De Koploper' gebouwd met 156 appartementen. Het ontwerp gaat uit van een U-vormig gebouw met een overdekt parkeerterrein op het binnenhof. Dit dak wordt ingericht als groene verblijfstuin voor de bewoners.  Woningen
In het plan zijn 156 appartementen opgenomen. De afmetingen variëren van 49 tot enkele woningen van 83 m². Ongeveer 2/3 van de woningen zijn compacte tweekamerwoningen. De overige woningen zijn studio's en driekamerwoningen. In de plint is een bedrijfsruimte van circa 550 m² opgenomen. Onder de binnentuin en rond het gebouw is ruimte voor het parkeren.  Er is in de stedenbouwkundige opzet van het gebouw rekening gehouden met zoveel mogelijk groen rondom het gebouw. 

Ipse de Brugge
Zorgorganisatie Ipse de Brugge gaat 30 woningen huren van Mozaïek Wonen. Daar leveren ze zorg in de vorm van een Volledig Pakket Thuis (VPT). De bewoners hebben grote mate van zelfstandigheid. Er is 24-uurszorg aanwezig. Begeleiders gaan bij de bewoners langs voor begeleiding en ondersteuning. In het appartementencomplex komt ook een tweetal steunpunten. Hier kunnen bewoners bijvoorbeeld terecht om een hulpvraag te stellen, een kop koffie te drinken, of mee te eten. Op de begane grond komt ruimte voor dagbesteding en trainingsdoeleinden. 
Heeft u belangstelling? Neem dan contact op met Ipse de Bruggen via hun website. 

Parkeren
Het ontwerp voldoet aan de parkeernormen van de gemeente. Dit betekent dat er weinig parkeerplaatsen beschikbaar zijn. Vanwege de stedelijke locatie, naast het station, worden zo'n 50 parkeerplaatsen gemaakt. De parkeerplaatsen worden apart van de woning verhuurd. In de achterzijde van het gebouw zijn twee grote fietsenstallingen opgenomen voor de bewoners.

Doelgroep en beheer
De woningen worden ontwikkeld voor één- en tweepersoonshuishoudens en zijn voor een brede doelgroep geschikt. Op de begane grond komen maatschappelijke voorzieningen.

Het ontwerp
Het U-vormige duurzame gebouw biedt met zijn centraal gelegen locatie in de stad Gouda een nieuwe en kwalitatieve manier van stedelijk wonen. In architectuur heeft het gebouw een eigenzinnige identiteit en sluit hiermee goed aan op de diversiteit van markante gebouwen aan de Spoorzone. Met zijn plint geschikt voor maatschappelijke voorzieningen sluit het gebouw goed aan op de overige gebouwen. De binnentuin van het gebouw, boven het overdekte parkeergedeelte, wordt een groene oase binnen de stad.

De Koploper
'De Koploper' is de naam van een trein met een verhoogde doorloopkop aan het begin en het einde van het treinstel. Boven in de kop zit de machinist. Daaronder kan je van het ene naar het volgende treinstel lopen, wanneer deze onderling gekoppeld zijn. De eerste treinstellen kwamen in 1977 in dienst. De tussen 1983 en 1994 gebouwde treinen rijden nog dagelijks over het Nederlandse spoorwegnet. Er is voor deze naam gekozen omdat het gebouw naast het spoor komt te staan en omdat het ontwerp van het gebouw een verhoogde kop laat zien. 

Planning
Op 30 september 2020 is het bestemmingsplan vastgesteld door de gemeenteraad. In november 2022 is begonnen met de heiwerkzaamheden.
Naar verwachting wordt de nieuwbouw in juni 2024 opgeleverd.

Interesse?
Heeft u interesse in een woning? Dan adviseren wij u om u alvast in te schrijven op WoningNet en een profiel aan te maken voor de regio Midden-Holland. De kosten zijn eenmalig €23,-. Ongeveer zes tot negen maanden voor de oplevering van de woningen starten we de verhuur op WoningNet. U moet dan zelf reageren op één van de woningen. Houd dus WoningNet goed in de gaten.

Op de hoogte
Wilt u op de hoogte blijven van de voortgang van dit nieuwbouwproject? Mail dan uw naam en adres naar info@mozaiekwonen.nl. Dan houden we u op de hoogte. Let op! Dit betekent niet dat u in aanmerking komt voor een woning. U moet nog steeds zelf reageren via WoningNet.