De Rietgors aan de Winterdijk

Projecttype Nieuwbouwproject
Woningtype Studio's en tweekamerwoningen
Aantal 60 woningen
Projectstatus Gereed
Projectleider Marnick Bueninck
Start bouw 2021
Verwachte start verhuur n.t.b.
Verwachte oplevering December 2021

Op de Winterdijk zijn 60 verplaatsbare woningen gerealiseerd. 14 studio's van 30 m² en 46 tweekamerwoningen van 40 m². De stedenbouwkundige heeft een plan gemaakt waarbij zoveel mogelijk groen gehandhaafd blijft. Ook de verharding voor parkeren en ontsluiting is zo minimaal mogelijk gehouden. Op de bestaande vloer is een verblijfstuin voor de bewoners ingericht.

Woningen
De woningen zijn gebouwd in twee lagen (totaal circa 6 meter hoog) in een modulair, prefab bouwsysteem. Er is een galerij aangebracht om de woningtoegangen te bereiken. Er zijn géén privé tuinen of balkons bij de woningen. De woningen zijn gasloos, duurzaam en circulair (constructiemateriaal is hout). Er wordt gebruik gemaakt van de oude funderingen van de gesloopte school.

De woningen zijn in een fabriek gebouwd en op het terrein aan elkaar gezet en aangesloten. Dat betekent dat met groot transport de woningen 'kant en klaar' zijn aangeleverd. De bouwtijd op het terrein duurde slechts enkele weken. Er is niet geheid omdat de bestaande fundering is gebruikt. 

Doelgroepen en beheer
Alle woningen worden sociale huurwoningen met tijdelijke contracten, voor éénpersoonshuishoudens. De voornaamste doelgroep bestaat uit reguliere starters/ jongeren van 18 t/m 27 jaar.  De overige woningen zijn gereserveerd voor spoedzoekers en mensen met begeleiding op maat.

Parkeren
Op het terrein zijn 51 parkeerplaatsen minimaal conform de norm van de gemeente. Dit komt vanwege de stedelijke locatie, naast het station. Er is ook een gemeenschappelijke fietsenberging op het terrein voor de bewoners.

Planning
Begin 2020 is de bouwaanvraag ingediend. Begin oktober is de bouwvergunning verleend. De voorbereiding en productie van de woningen duurde ongeveer 5 à 6 maanden. De woningen zijn in september/ oktober 2021 geplaatst: oplevering aan de huurders was in de week van 13 december. De woningen zijn inmiddels toegewezen aan woningzoekenden.


Kijk ook op onze pagina 'Wonen aan de Winterdijk' voor meer informatie over het woonconcept.

Materiaalpaspoort