Ik ben huurder
Lees voor
Ik ben 
Huurder

De afgelopen tijd is het regelmatig in het nieuws: de prijzen van gas en elektra zijn flink gestegen. Een vervelend bericht, want alle huishoudens in Nederland krijgen met deze prijsstijging te maken. Hoe hoog de stijging van de energieprijzen is verschilt per woning, energiecontract en dus per huishouden. Veel van onze huurders vragen zich af wat de gevolgen zijn van deze prijsstijgingen, welke maatregelen Mozaïek Wonen treft en wat de huurder zelf zou kunnen doen. We zetten de informatie voor u op een rij:

U heeft een contract bij een energieleverancier
De meeste huurders hebben zelf een contract bij een energieleverancier, zoals bijvoorbeeld Eneco, Vattenfall of Essent. Als dit voor u geldt en u heeft vragen over het maandelijkse voorschot, de tarieven of het verbruik, dan raden wij u aan contact op te nemen met uw energieleverancier. Zij weten welk contract u heeft, hoe lang de looptijd is, wat uw verbruik is geweest en kunnen meekijken en u adviseren over de hoogte van uw voorschotbedrag. Omdat de prijzen stijgen, adviseren wij u om te kijken of het nu al nodig is uw voorschotbedrag aan te passen zodat u aan het eind van het jaar niet hoeft bij te betalen.

U betaalt maandelijks een voorschot aan Mozaïek Wonen
U betaalt maandelijks een voorschot voor het stroomverbruik en/of verwarmingskosten aan Mozaïek Wonen. Vanaf 1 maart 2023 krijgen alle woningen met blokverwarming een tijdelijke tegemoetkoming op de kosten voor het gasverbruik. De Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluitingen (TTB) geldt tot en met december 2023. Huurders krijgen deze tegemoetkoming omdat woningen met blokverwarming geen gebruik kunnen maken van het prijsplafond. De tegemoetkoming loopt door tot en met december 2023.

Energietoeslag bij laag inkomen
Het kabinet heeft besloten 2,8 miljoen euro uit te trekken als extra compensatie voor de hoge energieprijzen. Dit bedrag komt boven op de eerder aangekondigde compensatiemaatregelen via de energierekening. Mensen met een laag inkomen ontvangen eenmalig 1300 euro als extra compensatie. Bijstandsgerechtigden ontvangen dit bedrag automatisch. Voor andere groepen geldt dat niet: zij moeten zich melden bij hun gemeente. Dat geldt ook voor gepensioneerden met alleen AOW en zelfstandigen met een laag inkomen. Als corporatie vinden wij het belangrijk om huurders te informeren over deze extra compensatie. Voor informatie over een aanvraag en de voorwaarden verwijzen wij u naar uw gemeente:

Gemeente Gouda    
Gemeente Bodegraven-Reeuwijk 
Gemeente Zuidplas  
Gemeente Krimpenerwaard  

Tijdelijk Noodfonds Energie – heeft u recht op een bijdrage?
Huishoudens kunnen een beroep doen op het Noodfonds Energie als zij voldoen aan de bepaalde voorwaarden. Kijk hier of u er recht op heeft.

Bespaartips

Mozaïek Wonen is volop bezig met het verduurzamen en isoleren van woningen, maar helaas kan dat niet in één keer voor alle woningen. Wel kunt u als huurder met kleine aanpassingen in uw woning al een behoorlijk verschil maken in uw energieverbruik. Op www.mozaiekwonen.nl/ik-ben-huurder/onderhoud/energie-besparen vindt u handige tips om uw energieverbruik te verminderen en daardoor kosten te verlagen. U kunt ook advies op maat van een energiecoach krijgen. Een energiecoach kijkt samen met u naar het energieverbruik in uw woning en geeft tips hoe u kunt besparen. Heeft u daar interesse in? Kijk op de website van uw gemeente voor meer over de energiecoach of voor andere tips die helpen bij het besparen van energie.

Goed ventileren en ventilatieroosters niet afplakken
Vroeger waren de huizen minder goed geïsoleerd en kwam door kieren en spleten meestal voldoende frisse lucht binnen. Maar nu worden nieuwe woningen beter gebouwd en zijn ook oudere woningen vaak alsnog geïsoleerd. Daarom moet u nu zelf letten op voldoende ventilatie. Als u dat namelijk niet doet, blijft er vochtige lucht in huis hangen. En al voelt het misschien een beetje tegenstrijdig; wanneer u ventileert zorgt u ervoor dat er droge lucht in uw huis komt. En droge lucht verwarmt een stuk sneller dan vochtige lucht. Daarom raden wij ook af om ventilatieroosters af te plakken.

Verwarming niet lager dan 15 graden
Daarnaast is het belangrijk om voor een minimale temperatuur van 15 graden in huis te zorgen, ondanks de hoge gasprijzen. Vochtproblemen hangen vaak samen met een lage temperatuur. Hoe kouder de lucht, hoe kouder de muren, plafonds en ramen in uw woning. En op die koude oppervlakken slaat het vocht uit de lucht neer in de vorm van condens. Dat zorgt voor beslagen ramen en schimmelplekken.

Als u uw kamers verwarmt tot minstens 15 graden blijven uw muren en plafonds op temperatuur en neemt de kans op schimmel af. Dit minimum geldt ook als u een ruimte aan het ventileren bent. Soms moet u dus extra stoken, terwijl u tegelijkertijd een rooster of raam open heeft staan. Dat lijkt minder energiezuinig, maar nogmaals: droge lucht is sneller warm dan vochtige lucht. Dus wie goed ventileert hoeft uiteindelijk minder te stoken.

Overige tips

  • Douche niet langer dan 5 minuten per keer
  • Installeer een waterbesparende douchekop
  • Zet een uur voordat u naar bed gaat de verwarming lager
  • Vervang gloeilampen door spaar- of ledlampen
  • Doe het licht uit in ruimtes waar niemand is
  • Zet een sensor op de buitenlamp
  • Zet uw PC en randapparatuur uit in plaats van stand-by

Energiecoach
U kunt ook advies op maat van een energiecoach krijgen. Een energiecoach kijkt samen met u naar het energieverbruik in uw woning en geeft tips hoe u kunt besparen. Heeft u daar interesse in? Kijk op de website van uw gemeente voor meer over de energiecoach of voor andere tips die helpen bij het besparen van energie. 

Gemeente Gouda 
Gemeente Bodegraven-Reeuwijk 
Gemeente Zuidplas  
Gemeente Krimpenerwaard  

Heeft u nog vragen?
Heeft u zorgen of vragen over de stijgende energiekosten? Of maakt u zich zorgen of u door deze stijgende kosten de huur nog wel kan betalen? Neem dan contact met ons op via 0182 - 69 29 69, wij denken graag met u mee. U kunt ook een e-mail sturen naar info@mozaiekwonen.nl of kijk voor meer informatie over servicekosten bij Servicekosten.

Lees meer op de website van Rijksoverheid

Waar kunnen we u mee helpen?

Heeft u een vraag en kunt u het antwoord niet vinden op onze website? Neem dan contact met ons op via onderstaande button.