Lees voor
Ik ben 
Huurder
Ik ben huurder
Energie besparen

Mozaïek Wonen wilt u helpen te besparen op uw energiekosten en dus op uw woonlasten. We hebben de afgelopen jaren al veel geïnvesteerd in het isoleren van de woningen en het plaatsen van zonnepanelen op eengezinswoningen. En dat blijven we ook doen. Dat is goed voor uw portemonnee én het milieu. Zo slaan we twee vliegen in één klap.

Zelf energie besparen 
Door zelf goed te letten op uw energieverbruik kunt u vele euro's besparen op uw energierekening. En het is nog goed voor het milieu ook. 

Tips:

 • Douche niet langer dan 5 minuten per keer.
 • Installeer een waterbesparende douchekop.
 • Zet de verwarming standaard een graad lager, maar niet lager dan 15 graden.
 • Zet een uur voordat u naar bed gaat de verwarming lager.
 • Vervang gloeilampen door spaar- of ledlampen.
 • Doe het licht uit in ruimtes waar niemand is.
 • Zet een sensor op de buitenlamp.
 • Zet uw PC en randapparatuur uit in plaats van stand-by.

Energiecoach
U kunt ook advies op maat van een energiecoach krijgen. Een energiecoach kijkt samen met u naar het energieverbruik in uw woning en geeft tips hoe u kunt besparen.

Heeft u interesse? Kijk op de website van uw gemeente voor meer over de energiecoach of voor andere tips die helpen bij het besparen van energie.
Gemeente Gouda
Gemeente Bodegraven-Reeuwijk    
Gemeente Zuidplas
Gemeente Krimpenerwaard

Kijk ook voor tips op de website van Maak Gouda Duurzaam

Lees hier onder meer energiebespaartips:


Koelkastthermometer

In een gemiddeld gezin is de koelkast verantwoordelijk voor 17% van het elektriciteitsverbruik. Wanneer de koelkast te koud is, kost deze onnodig veel energie. Maar dit geldt ook als de koelkasttemperatuur niet goed is ingesteld. De juiste koelkasttemperatuur is tussen de 3 °C en 4 °C. U controleert de temperatuur eenvoudig met een koelkastthermometer.

Elektrische kookplaat

Wil je een elektrische kookplaat aansluiten? Dan is belangrijk om op de volgende punten te letten. De kookplaat moet op een aparte stroomgroep. Vaak hebben elektrische kookplaten een speciale stekker nodig. Dit is de Perilex stekker (5-polig). De Perilex stekker word vaak niet meegeleverd. Voor de stekker moet er ook een apart stopcontact komen. Maak daarvoor een afspraak met een elektricien om op 2-fasen of 3-fasen over te stappen. Er zijn ook zogenaamde ‘fase 1 kookplaten’. Deze kan je makkelijk met een gewone stekker aansluiten.

Wil je iets veranderen in of om de woning? Dan moet je altijd schriftelijk goedkeuring vragen aan Mozaïek Wonen. Bij een elektrische kookplaat moet een erkend installateur de werkzaamheden uitvoeren.

CV ontluchten

Gelukkig hebben steeds meer mensen een energiezuinige cv-installatie. Om daar optimaal van te profiteren adviseren we u jaarlijks de installatie te ontluchten. Kleine moeite, groot plezier!

Radiatorfolie HR

Achter radiatoren verdwijnt veel warmte, omdat hier het temperatuurverschil met buiten het hoogst is. Wilt u voorkomen dat de warmte via de muur naar buiten lekt? Dan is radiatorfolie een goede oplossing. De folie zorgt dat de warmte binnen  blijft en dat u veel gas bespaart.

Stekkerdoos met schakelaar

Voorkom op eenvoudige wijze standby verbruik door apparaten met een standby- stand op een stekkerdoos aan te sluiten. Wanneer u de stekkerdoos uitschakelt met de knop, is standby verbruik niet meer mogelijk. Het standby verbruik van een gemiddeld huishouden is 450 kWh, dat is maar liefst 10 tot 15% van het totale verbruik. De kosten hiervoor bedragen ongeveer € 100,- per jaar.


Zonnepanelen eengezinswoningen
Met de stroomopbrengst van zonnepanelen kunt u ook besparen op uw energiekosten. Vanaf 2018 is Mozaïek Wonen wijkgericht zonnepanelen aan het plaatsen op eengezinswoningen. In totaal zijn er tot nu toe (peildatum, mei 2023) op circa 1.550 van de circa 5.200 eengezinswoningen  zonnepanelen geplaatst. Dit is circa 30%.

Om de eengezinswoningen te voorzien van zonnepanelen is Mozaïek Wonen een samenwerking aangegaan met Lens. Hiervoor was dat Sungevity.

Aanmelden bij Energieleveren.nl
Voor het terugleveren van de zonne-energie aan de netbeheerder is het noodzakelijk dat u zichzelf aanmeldt bij www.energieleveren.nl of bij Stedin via telefoonnummer 088 – 896 39 63. (huurder voert de 4 cijfers van de postcode in en kiest dan voor keuze 3).

Als u dit niet doet heeft u minder financieel voordeel van de zonnepanelen. Voor deze aanmelding heeft u verschillende gegevens nodig. Deze kunt u opvragen bij Mozaïek Wonen. We hebben u hier al eerder op gewezen en in maart 2022 zijn er ook brieven verstuurd met deze gegevens. Deze brief kunt u vinden in Mijn Mozaïek.

Aanbod eengezinswoningen
Wanneer u zonnepanelen op het dak wilt plaatsen, investeert Mozaïek Wonen. Mozaïek Wonen koopt de zonnepanelen, zorgt dat de panelen geplaatst en geïnstalleerd worden. Als huurder betaalt u vervolgens een maandelijkse vergoeding voor het gebruik van de panelen. Deze vergoeding is lager dan de besparing die wordt gerealiseerd met de zonnepanelen. Zo bent u goedkoper uit en bespaart u op de woonlasten.

Heeft u zonnepanelen en is er een storing?

 1. Komt er een storing over de zonnepanelen van Sungevity binnen? Stuur dan een mail naar  huurdak@sungevity.nl of bel met 020 - 309 09 29
 2. Komt er een storing over de zonnepanelen van Lens? Neem dan contact op via :
  - WhatsApp naar 06 – 57 69 52 26
  - E-mail naar klantenservice@lens-energie.nl
  - Telefoon klantenservice 020 – 618 37 94

Lees meer in de veel gestelde vragen.

Bij appartementen plaatst Mozaïek Wonen nog geen zonnepanelen.

Isolerende maatregelen
Mozaïek Wonen investeert naast energieopwekkende zonnepanelen ook in energiebesparende  maatregelen zoals het isoleren van woningen. Hierdoor bespaart u als huurder op de energiekosten. Bovendien zorgt isolatie voor meer wooncomfort én het is goed voor het milieu.

Belangrijk om hierbij te melden is dat Mozaïek Wonen in veel gevallen de huurprijs niet verhoogt als gevolg van deze isolerende maatregelen.

Kijk bij onderhoudsprojecten waar we bezig zijn met isolerende maatregelen of binnenkort aan de slag gaan.  

Waar kunnen we u mee helpen?

Heeft u een vraag en kunt u het antwoord niet vinden op onze website? Neem dan contact met ons op via onderstaande button.