Lees voor
Ik ben 
Huurder
Ik ben huurder
Gladheid en strooizout

Het is winter. En dan kan het ook behoorlijk glad worden op straat. De meeste stoepen voor onze woongebouwen vallen onder het openbaar gebied. Dit betekent dat de gemeente ook de verantwoordelijkheid heeft om de stoepen en wegen vrij te houden van sneeuw en ijs. Daarvoor strooit ze zo veel mogelijk op belangrijke wegen en stoepen en fietspaden. Het lukt alleen niet altijd om al het openbaar gebied te strooien. Daarom willen we u vragen om mee te helpen.

Laten we er samen voor zorgen dat de stoepen en entrees bij onze woningen sneeuw- en ijsvrij blijven. Dat kan door zout te strooien of sneeuw te schuiven. Heeft uw woongebouw een huismeester? Dan kan de huismeester, bij aanwezigheid, ook helpen. Op de dagen dat de huismeester niet aanwezig is of bij de woongebouwen zonder huismeester, bent u samen met uw buren verantwoordelijk voor het sneeuw- en ijsvrij houden van de stoepen en entrees.

Strooizout
Gaat u zelf zout strooien? Gebruik dan maximaal één hand zout per vierkante meter en strooi het gelijkmatig. Als er natte drab achterblijft, veeg dit dan naar de stoeprand zodat het niet opnieuw aanvriest. Strooi ook niet als het kouder is dan -7°C en tijdens sneeuwval. Dan werkt het zout amper.

In een aantal gemeenten kun je gratis strooizout krijgen. U brengt een eigen emmer mee en deze kunt u dan laten vullen. Dat kan op de volgende locaties:

  • Gouda: haal zonder afspraak een emmer strooizout bij het afvalbrengstation van Cyclus (Goudkade 25, Gouda).
  • Bodegraven en Nieuwerbrug: haal zonder afspraak een emmer strooizout bij de Milieustraat (Portugalweg 6, Bodegraven).
  • Zuidplas: Op 27 december kunt u tussen 13.00 - 16.00 uur een emmer strooizout ophalen bij het afvalbrengstations Zevenhuizen. (Zuidplasweg 14B, Zevenhuizen)

Strooiroutes
De gemeente strooit zout op de belangrijke wegen. Per gemeente is er een strooikaart. Zo weet u van tevoren welke wegen minder glad zijn. Blijf alsnog ook op die wegen zo voorzichtig mogelijk rijden!

Strooiroute Gouda
Strooiroute Moordrecht
Strooiroutes Bodegraven en Nieuwerbrug
Strooiroute Gouderak

Is de weg nog steeds glad? Dan kunt u een melding maken bij uw gemeente.

Weerbericht in de gaten houden
Houd goed het weerbericht in de gaten zodat u zich kunt voorbereiden op de weersomstandigheden. Bij code geel, oranje of rood: blijf zoveel mogelijk thuis. En als u toch naar buiten moet, wees dan extra voorzichtig. Gaat u met de auto? Gebruik winterbanden en pas uw rijstijl aan. Gaat u lopend? Trek dan schoenen aan met goede zolen, zoals snowboots, wintersneakers of hoge laarzen. Deze glijden minder op sneeuw en ijs. En bovenal: kijk om naar buren die hulp nodig hebben tijdens de gladde dagen of help ze met strooien of sneeuwschuiven.


Wil je een elektrische kookplaat aansluiten? Dan is belangrijk om op de volgende punten te letten. De kookplaat moet op een aparte stroomgroep. Vaak hebben elektrische kookplaten een speciale stekker nodig. Dit is de Perilex stekker (5-polig). De Perilex stekker word vaak niet meegeleverd. Voor de stekker moet er ook een apart stopcontact komen. Maak daarvoor een afspraak met een elektricien om op 2-fasen of 3-fasen over te stappen. Er zijn ook zogenaamde ‘fase 1 kookplaten’. Deze kan je makkelijk met een gewone stekker aansluiten.

Wil je iets veranderen in of om de woning? Dan moet je altijd schriftelijk goedkeuring vragen aan Mozaïek Wonen. Bij een elektrische kookplaat moet een erkend installateur de werkzaamheden uitvoeren.
Waar kunnen we u mee helpen?

Heeft u een vraag en kunt u het antwoord niet vinden op onze website? Neem dan contact met ons op via onderstaande button.