Ik ben huurder
Lees voor
Ik ben 
Huurder
Onderhoud van uw woning en tuin

De woonwijzer helpt u op weg
We ontvangen dagelijks vele vragen van bewoners over de meest uiteenlopende zaken. Over een verhuizing, een verbouwing, een kapotte deurbel of de toegestane hoogte van het tuinhek. U vindt de antwoorden op veelgestelde vragen in de Woonwijzer.

​De 10 belangrijkste gebruiksregels en 10 onderhoudstips vindt u op pagina 12 en 13. Mozaïek Wonen wil haar woningen heel, compleet, schoon en veilig houden. Dat vragen we ook van u als onze huurder.

In de onderhoudstabellen vanaf pagina 14 kunt u zien welke kleinere onderhoudswerkzaamheden voor rekening zijn van Mozaïek Wonen en welke u zelf moet uitvoeren.

De klustabellen vanaf pagina 20 laten zien welke voorwaarden zijn verbonden aan verbouwingen in uw woning. Wilt u gaan klussen of verbouwen, wilt u dat via het klusformulier aan ons laten weten.

Overlast van muizen
Heeft u last van muizen in uw huis of tuin? Als u muizen(sporen) aantreft, is het belangrijk om ze snel weer het huis uit te jagen. In de folder vindt u tips en informatie over hoe u dat kunt aanpakken.

Vocht, ventileren en verwarmen
Door koken, douchen, wasgoed drogen en zelfs ademen en zweten komt er veel vocht in de lucht van uw woning. Als u niet goed ventileert en verwarmt, kunt u dat vaak zien aan vocht op de binnenzijde van uw ramen (condens).  Ook kan er schimmel op muren en plafonds ontstaan. Goed ventileren en verwarmen is dus erg belangrijk. Bekijk de flyer met alle tips.


Ventileren

Vroeger waren de huizen minder goed geïsoleerd en kwam door kieren en spleten meestal voldoende frisse lucht binnen. Maar nu worden nieuwe woningen beter gebouwd en zijn ook oudere woningen vaak alsnog geïsoleerd. Daarom moet u nu zelf letten op voldoende ventilatie. Luchtroosters en mechanische ventilatoren zorgen dat vochtige lucht naar buiten kan en frisse lucht naar binnen. Ook het even openzetten van een raam helpt goed.

Temperatuur

Vochtproblemen hangen vaak samen met een lage temperatuur. Hoe kouder de lucht, hoe kouder de muren, plafonds en ramen in uw woning. En op die koude oppervlakken slaat het vocht uit de lucht neer in de vorm van condens. Dat zorgt voor beslagen ramen en schimmelplekken.

Als u uw kamers verwarmt tot minstens 15 graden blijven uw muren en plafonds op temperatuur en neemt de kans op schimmel af. Dit minimum geldt ook als u een ruimte aan het ventileren bent. Soms moet u dus extra stoken, terwijl u tegelijkertijd een rooster of raam open heeft staan. Dat lijkt minder energiezuinig, maar droge lucht is sneller warm dan vochtige lucht. Dus wie goed ventileert hoeft uiteindelijk minder te stoken.

Schimmel schoonmaken

Heeft u onverhoopt een beginnende schimmelplek op de muur of het plafond? Verwijder dit dan met een mengsel van water en soda, met azijn, met verdunde chloor of met een speciale schimmelreiniger. Wacht niet met het verwijderen van de schimmel. Poets niet alleen de donkere plekken maar ook een flinke rand eromheen langdurig. Schimmel groeit in steeds groter wordende ‘cirkels’ en beginnende schimmel kunt u nog niet zien.

Om er zeker van te zijn dat alle schimmel helemaal dood is (het plantje en de wortels), moet u het schoonmaken nog een paar keer herhalen. Als u niet alle schimmel doodt, ontstaan snel weer nieuwe plekken.

Mechanische ventilatie

Heeft u mechanische ventilatie in uw woning? Het is belangrijk dat u die altijd aan laat staan. U kunt wel kiezen voor een hoge of lage stand. Voor, tijdens en na het douchen, tijdens en na het koken en bij het drogen van de was zet u de mechanische ventilatie op de hoogste stand. De schakelaar zit meestal in de keuken of badkamer. Bent u net verhuisd en doet de mechanische ventilatie het niet? Kijk dan of de stekker  in het stopcontact zit.

In de afzuigventielen van de mechanische ventilatie komt veel stof en ander vuil terecht. Het is belangrijk om die elk half jaar schoon te maken. U kunt deze losmaken en schoonmaken met een sopje.  Pas bij het terugplaatsen van de ventielen op dat u ze niet open- of dichtdraait! 

In dit filmpje ziet u hoe u dat zelf kunt doen. Heeft u vragen over het schoonmaken van de afzuigventielen? Neem dan contact op met uw opzichter of huismeester.

Ventilatieroosters schoonmaken

Heeft uw woning ventilatieroosters? Maak die dan minstens elk half jaar schoon. In dit filmpje ziet u hoe u dat zelf kunt doen.  Heeft u vragen over het schoonmaken van de ventilatieroosters? Neem dan contact op met uw opzichter of huismeester.

Koolmonoxide en kooldioxide

Koolmonoxide is een gas dat vrij kan komen bij het gebruik van gastoestellen zoals geisers, gaskachels en cv-ketels op gas. Koolmonoxide is bij inademen levensgevaarlijk. In een ruimte met een gastoestel is ventileren daarom extra belangrijk. Bij een goed onderhouden gastoestel is het risico op koolmonoxide gelukkig klein.

Kooldioxide is een gas dat de mens uitademt. Bij een hoge concentratie in de lucht is dat giftig. Een hoge concentratie ontstaat als er veel mensen aanwezig zijn in een afgesloten ruimte, bijvoorbeeld een kamer waar niet wordt geventileerd.

Tips voor minder vocht in huis

Vocht en schimmel in huis zijn heel vervelend. Maar gelukkig kunt u dus zelf veel doen om het probleem te verminderen of zelfs te voorkomen! Hieronder zetten we de belangrijkste tips op een rij.

  • Houd tijdens en tot minimaal een half uur na het douchen de deur van de badkamer dicht.  Hoe langer u doucht, hoe meer vocht ontstaat.
  • Droog na het douchen de wandtegels met een wisser.
  • Ventileer goed. Zet de mechanische ventilatie op de hoogste stand van een kwartier vóór tot   minimaal een half uur na het douchen of zet een raampje open als u geen mechanische ventilatie heeft.
  • Droog wasgoed bij voorkeur buiten. Lukt dat niet, droog de was dan in een goed geventileerde ruimte met de mechanische ventilatie op de hoogste stand of zet een raampje open .
  • Laat  in uw woning altijd de ventilatieroosters open of een raampje als u thuis bent.
  • Zet in de slaapkamer(s) voor extra ventilatie elke ochtend 10 minuten het raam wijd open.
  • Ventileer goed tijdens en na het koken (mechanische ventilatie op de hoogste stand en de afzuigkap aan).
  • Zorg voor extra ventilatie als u veel mensen in huis hebt.
  • Houd de temperatuur in huis op minimaal 15 graden.
  • Laat de mechanische ventilatie altijd aan staan op de laagste stand, ook als u niet thuis bent.

Tuin

Een tuin is het verlengde van uw huis en van uw leefruimte. Mozaïek Wonen vindt het belangrijk dat ook de tuin goed onderhouden wordt. Heeft of wilt u een groene tuin? Een groene tuin werkt verkoelend in de zomer en voelt aangenamer in de winter. Ook kan het regenwater makkelijker de grond in wanneer u een groene tuin heeft. Zo voorkomt u veel plassen in de tuin en op straat na hevige regenbuien.

Wij geven u een aantal tips om uw tuin eenvoudig te onderhouden. 

Bomen
Als huurder bent u verplicht om de bomen op uw terrein te onderhouden. Mozaïek Wonen helpt hierbij door vragen over hetonderhoud te beantwoorden en ziet erop toe dat het onderhoudook daadwerkelijk gebeurt. In bijzondere gevallen kunnen wij uondersteunen bij het onderhoud aan een boom.


Ik wil een boom planten

Heeft u een boom op het oog? Vul dan het aanvraagformulierin dat is bijgeleverd bij de folder, of via de website. Als u een boom wilt plantenheeft u namelijk vooraf schriftelijke toestemming van Mozaïek Wonen nodig, zoals vermeld in paragraaf Tuin en bomen in de Algemene Huurvoorwaardenvan Mozaïek Wonen. Zorg ervoor dat de boom past bij de grootte vanuw tuin. De boom mag niet hoger worden dan 6 meter.

Ik wil mijn boom kappen

Als u een boom wil kappen, dan moet u dit aanvragen bij Mozaiek Wonen. In de meeste gevallen krijgt u hiervoor snel toestemming. Soms kan er een kapvergunning nodig zijn, die vragen wij voor u aan.

Neem contact op via 0182 - 69 29 69 of via info@mozaiekwonen.nl.

Ik heb overlast van een boom

Heeft u overlast van een boom in de tuin van uw buren? Probeer dit eerst onderling op te lossen. Lukt dat niet? Meld dit dan bij Mozaïek Wonen. Wij kijken naar de situatie en zoeken naar een passende oplossing.

Ik wil mijn boom snoeien

Begin tijdig met snoeien zodat de boom niet te groot wordt en er geen problemen ontstaan. Sommige bomen moet je ieder jaar snoeien. Alshuurder bent u namelijk verplicht om uw tuin te onderhouden. Mocht er door achterstallig onderhoud schade en overlast ontstaan, dan bent u als huurder daarvoor aansprakelijk. Ook heeft Mozaïek Wonen in dit geval het recht deboom te laten verwijderen (op uw kosten). Zorg er dus voor dat u uw boom goed onderhoudt!

Verzorging

  • Voldoet aan de voorwaarden bij een aangekondigde inspectie door Mozaïek Wonen.
  • Geen overhangende takken over de schuttingen of daken.
  • Tijdens droge perioden kan het nodig zijn een boom water te geven. Maar let op: te vaak en te veel
  • water geven is ook slecht voor een boom!
  • Als u boomwortels wilt verwijderen, houdt er dan rekening mee dat een boom hierdoor instabiel
  • kan worden en kan omvallen. Vraag bij twijfel advies aan een deskundige.
  • Voorkom schade aan de stam, takken en wortels van de boom.
  • Begin op tijd met snoeien om overlast en schade te voorkomen.
  • Let op: ook afvallende bladeren moet u zelf opruimen.

  • Kies bij aanplant een boomsoort die past bij het formaat van de tuin.
  • De boom is niet hoger dan 6 meter.
  • Geen belemmering vormt (schaduw) voor zonnepanelen van Mozaïek Wonen.
  • De boom is in goede staat bij een verhuizing.
  • Minimaal 2 meter van de erfgrens en de bebouwing.
  • Zorg dat de boom goed wordt verankerd (door de boom tussen 2 boompalen te planten en de boom met banden aan de palen vast te zetten). Na ongeveer 3 jaar staat de boom voldoende stevig en kunnen de palen en banden worden verwijderd.

Checklist: Waar moet uw boom aan voldoen?

Vocht en schimmel in huis zijn heel vervelend. Maar gelukkig kunt u dus zelf veel doen om het probleem te verminderen of zelfs te voorkomen! Hieronder zetten we de belangrijkste tips op een rij.

  • Houd tijdens en tot minimaal een half uur na het douchen de deur van de badkamer dicht.  Hoe langer u doucht, hoe meer vocht ontstaat.
  • Droog na het douchen de wandtegels met een wisser.
  • Ventileer goed. Zet de mechanische ventilatie op de hoogste stand van een kwartier vóór tot   minimaal een half uur na het douchen of zet een raampje open als u geen mechanische ventilatie heeft.
  • Droog wasgoed bij voorkeur buiten. Lukt dat niet, droog de was dan in een goed geventileerde ruimte met de mechanische ventilatie op de hoogste stand of zet een raampje open .
  • Laat  in uw woning altijd de ventilatieroosters open of een raampje als u thuis bent.
  • Zet in de slaapkamer(s) voor extra ventilatie elke ochtend 10 minuten het raam wijd open.
  • Ventileer goed tijdens en na het koken (mechanische ventilatie op de hoogste stand en de afzuigkap aan).
  • Zorg voor extra ventilatie als u veel mensen in huis hebt.
  • Houd de temperatuur in huis op minimaal 15 graden.
  • Laat de mechanische ventilatie altijd aan staan op de laagste stand, ook als u niet thuis bent.

Bekijk hier de flyer met alle tips.


Zand en grond bestellen
Voor het ophogen van de tuin kunt u als huurder van Mozaïek Wonen maximaal één keer per jaar gratis zand en grond thuis laten bezorgen. Bij meer leveringen betaalt u zelf.

Let op!
Dit aanbod van gratis zand en grond geldt alléén voor huurders van Mozaïek Wonen. We leveren minimaal 1m3. 

Denkt u dat u meer nodig heeft dan 10 kuub (m3)? Neem contact op met Mozaïek Wonen. De opzichter maakt dan een afspraak met u om samen te berekenen hoeveel u daadwerkelijk nodig heeft.


U kunt één keer per jaar gratis zand en grond bestellen via MIJN Mozaïek. Houdt u er rekening mee dat de levertijd minimaal 1 week is. Bestel dus ruim van te voren.

Leveringsdagen
De leveringsdagen van zand en grond zijn ingedeeld per regio:

Regio 1:  De wijk Bloemendaal en Plaswijck in Gouda.
Levering: wekelijks op maandag en dinsdag

Regio 2:  Overige wijken in Gouda (Goverwelle, Korte Akkeren en Binnenstad)
Levering:  wekelijks donderdag en vrijdag

Regio 3:  Bodegraven en Nieuwerbrug
Levering: iedere woensdag

Regio 4:  Moordrecht
Levering:  wekelijks iedere werkdag

Regio 5: Gouderak
Levering: wekelijks iedere donderdag

Bestellen

Aarde voor uw tuin: 4 x 8 = 32 m2, min de oppervlakte van uw terras van 9 m2 = 23 x 0,2 = 4,6 kuub (m3)+ 20% extra voor inklinking =  5 kuub ((m3) 
Zand voor uw terras: 3 x 3 =9m2 x 0,2 = 1,8 kuub (m3) + 20% extra voor inklinking = 2 kuub (m3) 

Tip: 1 m3 is ongeveer 11 volle kruiwagens.

Aarde voor uw tuin: 4 x 8 = 32 m2, min de oppervlakte van uw terras van 9 m2 = 23 x 0,2 = 4,6 kuub (m3)+ 20% extra voor inklinking =  5 kuub ((m3) 
Zand voor uw terras: 3 x 3 =9m2 x 0,2 = 1,8 kuub (m3) + 20% extra voor inklinking = 2 kuub (m3) 

Tip: 1 m3 is ongeveer 11 volle kruiwagens.

Hoeveel zand en grond heeft u nodig?

Aarde voor uw tuin: 4 x 8 = 32 m2, min de oppervlakte van uw terras van 9 m2 = 23 x 0,2 = 4,6 kuub (m3)+ 20% extra voor inklinking =  5 kuub ((m3) 
Zand voor uw terras: 3 x 3 =9m2 x 0,2 = 1,8 kuub (m3) + 20% extra voor inklinking = 2 kuub (m3) 

Tip: 1 m3 is ongeveer 11 volle kruiwagens.

Kruiwagen en schop

Vanaf 1 juni 2019  is het mogelijk om bij uw bestelling aan te geven of u een kruiwagen en schop wilt lenen. Deze worden dan samen met de levering van zand en grond bij u afgeleverd.

Voor het leveren van een kruiwagen en schop gelden de volgende spelregels:

  • U bestelt ze gelijk bij de aanvraag van zand en/of grond.
  • De levering vindt plaats op het met u afgesproken tijdsblok (ochtend/middag).
  • U bent zelf aanwezig om de kruiwagen en schop in ontvangst te nemen. Als u niet aanwezig bent, neemt de chauffeur ze weer mee omdat hij ze niet op straat wil achterlaten. U kunt daarna geen aanspraak meer maken op een kruiwagen en schop.
  • U betaalt een borg aan de chauffeur van € 40,- (contant).
  • U kunt maximaal 1 week gebruik maken van de kruiwagen en de schop!

Bent u klaar met het ophogen van uw tuin? Mail dan naar mozaiek@bosmoordrecht.nl dat de kruiwagen en schop weer opgehaald kunnen worden. Iedere woensdag haalt de firma Bos de afgemelde kruiwagens en schoppen weer op. Van de chauffeur krijgt u uw borg (contant) weer terug. Daarom is het nodig dat u zelf aanwezig bent. U levert de kruiwagen en schop schoon en in goede staat in.

Als blijkt dat de kruiwagen en schop niet op de afgesproken datum worden ingeleverd, of dat deze dusdanig beschadigd zijn, dat ze niet meer voor de uitleen gebruikt kunnen worden, of bij vermissing, dan krijgt u van ons een rekening ter hoogte van € 100,-. Hierbij wordt de borg verrekend.

We wensen u veel plezier met uw mooie opgehoogde tuin!

Klaar met de klus

Bent u klaar met het ophogen van uw tuin? Mail dan naar mozaiek@bosmoordrecht.nl dat de kruiwagen en schop weer opgehaald kunnen worden. Iedere woensdag haalt de firma Bos de afgemelde kruiwagens en schoppen weer op. Van de chauffeur krijgt u uw borg (contant) weer terug. Daarom is het nodig dat u zelf aanwezig bent. U levert de kruiwagen en schop schoon en in goede staat in.

Als blijkt dat de kruiwagen en schop niet op de afgesproken datum worden ingeleverd, of dat deze dusdanig beschadigd zijn, dat ze niet meer voor de uitleen gebruikt kunnen worden, of bij vermissing, dan krijgt u van ons een rekening ter hoogte van € 100,-. Hierbij wordt de borg verrekend.

We wensen u veel plezier met uw mooie opgehoogde tuin!

Download hier het aanvraagformulier:

Vul het aanvraagformulier in als u een boom wilt planten.

Rookmelders
Het is voor uw veiligheid belangrijk dat u regelmatig de rookmelder(s) in uw woning goed onderhoudt. Het voorkomt vals alarm en het kan de levensduur van de melder verlengen.

Wat moet ik doen als het alarm afgaat en er is brand?

Bel dan het alarmnummer 112 voor spoedeisende hulp.

Wat moet ik doen als het alarm afgaat en er is geen brand?

Als het rookalarm per ongeluk afgaat, kunt u die eenvoudig weer uitzetten. Pak een trapje om makkelijk bij uw rookmelder te kunnen en druk 15 seconden achter elkaar op de testknop. Het alarm stopt nu en de melder wordt voor 15 minuten uitgeschakeld.

Hoe maak ik de rookmelder schoon?

Rookmelders zijn gevoelig voor stof. Daardoor kan de rookmelder een ongewenst alarm geven. Maak daarom de rookmelder minstens twee keer per jaar goed schoon. Zuig het stof eruit met de stofzuiger met borstelmondstuk, zonder de rookmelder open te maken. Gaat u klussen? Dan raden wij u aan om de rookmelder tijdelijk af te schermen. Zo voorkomt u dat er stof in komt of de melder defect raakt.

Wie doet het onderhoud aan de rookmelders? 

Dat doet u zelf. Zie de vorige vraag.

Moet ik de rookmelder testen?

Het advies is om de rookmelder(s) regelmatig te testen. Doe dit door de testknop minimaal een aantal keer per jaar in te drukken. Bijna alle rookmelders hebben aan de zijkant of in het midden een testknop. Hou deze ingedrukt totdat het alarm afgaat. Het testen met testgas uit een spuitbus is niet nodig en wordt afgeraden.

Wat moet ik doen als bij het testen de rookmelder niet of te zacht afgaat?

Als de rookmelder defect is, zorgt Mozaïek Wonen dat deze vervangen wordt. Neem daarvoor contact op met Mozaïek Wonen.

Moet ik de batterij van de rookmelder zelf vervangen?

In de rookmelder zit een batterij die 10 jaar meegaat. U kunt deze niet vervangen of verwijderen. Na ongeveer 10 jaar vervangt Mozaïek Wonen de hele rookmelder met daarin een nieuwe batterij.

Waar kunnen we u mee helpen?

Heeft u een vraag en kunt u het antwoord niet vinden op onze website? Neem dan contact met ons op via onderstaande button.